Capura

Uniek zeewier

Aan de mooie maar zeker ook schone Ierse kusten komen meer dan 600 verschillende soorten zeewier voor. Een oorzaak van deze diversiteit is dat Ierland tussen twee stroomgebieden ligt waarbij het aan de ene kant warm water krijgt vanuit de tropen en aan de andere kant koud water van de Noordelijke IJszee, waardoor zowel zuidelijk als noordelijk verspreide zeewiersoorten voorkomen dat leidt tot een uiterst verrijkte biodiversiteit. Zeewier heeft het uitstekende vermogen om de complete range van elementen op te nemen uit het omringende zeewater en deze op te slaan, daardoor hebben ze een volledige voorraad van mineralen en sporenelementen die tot wel 40% van het droog gewicht vertegenwoordigen. Naast deze mineralen bevat het ook verschillende soorten vitamines en anti-oxidanten.

Capura

Geschiedenis

Het gebruik van zeewier in Ierland gaat, voor zover men kan achterhalen, terug tot de 12e eeuw. In Azië gaat het gebruik zeker 2000 jaar terug waar het, net als in Ierland, werd gebruikt als voedsel en als alternatief geneesmiddel. Er zijn zelfs bewijzen dat de oude Grieken en Romeinen voor onze jaartelling al zeewier gebruikten voor medische toepassingen zoals voor brand- en snijwonden en verkoudheden. Zeewier wordt tegenwoordig ook wel ‘ Medical food of the 21st century ‘ genoemd vanwege de eerder genoemde rijkdom aan vitamines, mineralen, sporenelementen en anti-oxidanten.

zeewier fucus vesiculinis
Red laminaria

Capura

Schone kust & Duurzaam

Aan de Ierse kust komt nauwelijks verontreiniging voor. Er is geen zware industrie of andere vervuilende activiteit, hierdoor is er geen vervuiling van het zeewater. Daarnaast wordt er door de golfstromen constant helder, schoon water aangevoerd. Ook deze feiten maken de door ons gebruikte zeewieren zo uniek.

Het oogsten van ons zeewier wordt op traditionele wijze met de hand gedaan, een manier die al honderden jaren terug gaat. De oogsters wachten tot het eb wordt. Afhankelijk van de soort snijden of plukken zij dan het zeewier tot een hoogte die regeneratie en hergroei bevordert. Zeewier dat geplukt wordt (omdat in die gevallen afsnijden geen zin heeft), wordt volgens een “sustainable management plan” geoogst waardoor snelle hergroei en herstel mogelijk wordt gemaakt. Men zorgt ervoor dat bij de soorten waarbij snijden van toepassing is er ongeveer 10 cm overblijft waardoor het na het oogsten gewoon verder kan groeien en er dus geen groeigebieden verloren gaan. Op deze manier wordt de duurzaamheid gewaarborgd.

Capura

Drogen

Het door ons verwerkte zeewier wordt na het oogsten op een andere manier gedroogd dan normaal gebruikelijk is. Ook hier denken wij aan het milieu en uw gezondheid. Het zeewier wordt bij ons op drie manieren gedroogd, namelijk; zongedroogd, elektrisch gedroogd of via vochtonttrekking. Er komt dus géén open vlam bij kijken waardoor er geen toename van dioxines en/of PCB’s kunnen voorkomen. De temperatuur die bij het drogen wordt gebruikt is altijd 45° C of lager zodat de hittegevoelige, bioactieve stoffen optimaal bewaard blijven.

Zeewier Ulva rigida

Capura

Wetenschappelijke studies

Gezien de vele positieve actieve stoffen in zeewier werd er door de eeuwen heen veelvuldig gebruik gemaakt van deze eigenschappen voor voedsel en medisch gebruik. Tot zo’n 40-50 jaar geleden werd dit echter van generatie op generatie doorgegeven omdat het lekker was en gewoon omdat het hielp maar zonder bewijs. Sinds de jaren zestig echter zijn er bijzonder veel wetenschappelijke studies verricht die de diverse eigenschappen die aan zeewier worden toegedicht, bewijzen!

Geen enkele landplant ter wereld herbergt zoveel natuurlijke rijkdom in zich als zeewier!

Supplementen